Tolkarutbildning enligt Kälvestenmodellen

​​Kälvestenmodellen är en modell för att utreda och analysera tilltänkta familjehem samt skapa möjligheter för ett framtida stöd under pågående placering. Tolkarutbildningen består av en teoridag och tre (eventuellt fyra) dagar då kursdeltagarna gör en tolkning av en djupintervju med direkthandleding.

Kälvestenmodellen har vuxit fram genom att socialarbetare efterfrågade Anna-Lisa Kälvestens vägledning utifrån den forskning om familjer som hon hade bedrivit. Slutresultatet blev boken ”Familjepsykologi” som skrevs för att vara en manual och ett kunskapsunderlag för att göra familjehemsutredningar. Boken riktar sig till socialarbetare för att användas vid utredning och analys av blivande familjehem och adoptivhem. Den grundas i en mängd forskningsstudier och modellen är väl tillämpbar med dagens teorilandskap och metoder.

Förkunskaper
För att gå kursen krävs det att du har gått grundutbildning i Kälvestenmodellen och att du är väl förtrogen med familjehemsvård (utredning, stöd och uppföljning) samt även själv har genomfört minst fem egna djupintervjuer och fått dem tolkade. Djupintervjuer I kursen ingår att tolka en djupintervju med fokus på tolkarrollen, familjemönster och återkoppling till den utredda familjen. Varje deltagare har med sig en kollega som har gjort en djupintervju som deltagaren tolkar. Två kursdeltagare gör under ett förmiddagspass en tolkning tillsammans (hälften var).

Utbildare
Pernilla Martineau Hall och Anette Landström, båda familjehemskonsulenter i Gryning

Tid, plats och kostnad
Vi brukar ha en utbildning per år, sedan ett par år tillbaka i Göteborgsregionens regi. Nästa tillfälle är 3 april, 6–7 maj och 13–14 maj 2025. Läs mer här 

Anmälan
Kursen ges i Göteborgsregionens regi och anmälan görs till: susanne.vannerberg@goteborgsregionen.se